Skrivet november 29, 2010 17:58:03

Ska inte skolan kännas fräsch och nytänkande? I lill-grabbens skola ska man anordna en liten melodifestival. Kidsen mimar till kända och okända låtar. I alla fall så har A och hans kompisar valt en helt okänd låt. Den heter: Jag ska ta min boll och gå till fotbollsplan.

Låten handlar om en mobbare och en mobbad. Mobbaren tjatar på den lilla killen att han ska hänga med på stan och kallar honom “pucko “barn” och “fula flarn. Den mobbade killen envisas hela tiden som titeln lyder. Mobbaren ger till slut upp och frågar om han kan få följa med den mobbade killen till fotbollsplan. Kontentan av det hela är att mobbaren förlorar på grund av den mobbade killens envishet och mod.

Det här skulle man kunna ha som del av ett arbetsmaterial om värdegrund i skolor. På lill-killens skola bestämmer man sig för att förbjuda låten eftersom den är kränkande med orden “pucko barn” samt “fula flarn”. A pratade med mig och mamman om det hela och vi tyckte givetvis att det hela var ganska fånigt.

Dom kanske skulle granska böckerna i sitt bibliotek eller varför inte alla KP tidningar som finns på skolan. Där kan man nog hitta en del att stryka över med den stora spritpennan. Nåja. Vi förklarade för A att skolan i sann demokratisk anda borde lyssna på alla dom andra bidragen också. Det sa han till lärarna och en låt till blev visst förbjuden. Jag föreslog A att höra med lärarna om det var ok om vi la in PIP-ljud istället för “pucko” och “fula” och det var ok. Nu har jag mixat in PIP i låten och tagit bort dom kränkande orden. Låten lär i alla fall få lite mer uppmärksamhet än om det inte hade varit PIP……..tänk så fel det kan bli!

Hoppas att A och hans kompisar vinner.

Kör försiktigt! Det är snorhalt.

///A